PRP-GRP Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

PRP ve Kellik (Alopesi)

Saç dökülmesi güzelliği etkilemekle birlikte kişinin özgüvenini bozuk, depresyon, üzüntü, stres ve hayat kalitesinde düşüklüğe yol açabilir. Bu problem genç hastalardan ileri saç dökülmesine daha fazladır. O yüzden değişik veya giren ilaçlarla tedavi edilmesini çalışılmakta olur. FDA tarafından sadece yerel minoksidil ve ağızdan hormon blokürü olan Finasterid tedavisi onaylanmıştır. Bunların tedavi etkinliğinin düşük olup sadece kullanıldığı dönem etkili olabilmektedir.PRP nin bu tedavileri kombine uygulanması tedavinin etkinliğini arttırmaktadır.

PRP tedavisi, 2-3 haftada bir ve en az 5 seans şeklinde uygulanmaktadır. PRP 15 günlük aralarla 6 seans şeklinde uygulandığında saç yoğunluğu ve saç çapı daha fazla artmaktadır.

PRP ile Boyun sıkılaştırma;

Boyun ve gıdı sarkmaları ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız boyun germe ve sıkılaştırma uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Boyun ve gıdı toparlama, belli nedenler sonucunda gıdı ve boyun bölgesinde ortaya çıkan sarkmaları gidermek için kullanılan tedavilerdir. Bir anda fazla kilo alınıp kısa sürede verilmesi, genetik faktörler ve yaşlanma, güneş ışınları, tütün ürünleri kullanımı, kas problemleri gibi nedenlerin sonucu gıdı ve boyun kısmında sarkmalar meydana gelebilir. Bu sarkmaları gidermek için PRP ve mezoterapi bununla birlikte ip askı, yağ aldırma gibi yöntemler kullanılmaktadır.Bu yöntemlerinin kullanılarak sorunlu bölgedeki sarkıklıklar ve istenmeyen hacimler giderilebilmektedir.

PRP uygulaması, her ay bir defa olmak üzere 3 ila 4 kez yapılabilir.

PRP yapıldıktan sonra yapılan bölgelerde hafif şişlik kızarıklık,morluk normaldir. İple germe uygulaması tercih edildiyse kızarıklık, şişme ve morarma gibi yan etkiler birkaç gün içinde gözlemlenebilir.Geçicidir ve kısa süre sonra günlük aktivitelere gerı dönülebilir.

Uygulama sonrası güneş ışığından bir müddet uzak durulmalı güneş kremi mutlaka sürülmeli, işlem sonrası ilk 24 saat işlem yapılan bölge yıkanmamalı, sauna, hamam gibi sıcak su teması gerektiren banyo türünden bir süre uzak durulmalıdır.Temiz yastık kılıfları ve temiz havlu tercih edilmeli.

PRP ile El gençleştirme;

Yüzümüz kadar yaşımızı ele veren bir diğer önemli organlarımızdır ellerimiz. Zamanla deri incelir, deri altı doku ve yağları azalır sonuçta leke kırışıklık ve hacim kaybolmaya bununla birlikte artık kalıcı hale gelmeye başlar. Özellikle kışın soğuk ve kurutucu etkisiyle kırışıklıklarımız gözle gorulur hale gelmeye başlar. El gençleştirme estetiği işlemleri ellerinde yaşlanma belirtileri olan tüm hastalara yapılabilir. Yaşla beraber cilt altı dokusunun kaybı oluşmaya başlar. Cilt altındaki yağ dokusunun kaybına bağlı olarak el sırtındaki cilt bollaşır ve kırışır, damarlar ve kemikler belirginleşir.

Ciltte incelme ve yıpranma ile birlikte cilt kurur, kırışır ve incelir.Trombositten zengin plazma (PRP),ele yapılan dermal dolgu ile birleştirerek kırışıklığı, incelmeyi ve buna bağlı olarak ellerdeki hacim kaybını düzeltmek için yapılan bir el gençleştirme uygulamasıdır.Deriyi nemlendirme işlemleri ile zaman içerisinde incelen ve kuruyan deriyi içten nemlendirmek ve güçlendirmek için saf hyaluronik asit enjeksiyonları yapılır. İkişer hafta arayla 4 kez yapılan bu uygulamaların yılda bir kere tekrarlanması ellerin gençliğini koruması açısından önemlidir.Bunun yanısıra Yosun peelıng uygulanarak el sırtı peelinglerle soyularak lekeler ile ince kırışıklıklar giderilebilir.

Deri altına kaybolan hacmi yerine koymak için dolgu uygulamaları yapılır ve elimiz eski dolgun ve genç görünümüne kavuşur. Derideki kuruluğu gidermek için nemlendirici etkisi olan dolgular, mezoterapiler ve peelingler yapılır. El üstü lekeleri için peeling ve lazer uygulamalarıyla oldukça güzel sonuçlar alınmaktadır.

24 saat sonra banyo yapılabilir. Dolgu ve hyalüronik asit uygulamalarından sonra hafif ödem ve morluklar olabilir, ancak hastanın günlük aktivitesi etkilenmez. Peeling uygulamalarından sonra bir miktar kızarıklık ve bazen kabuklanma olabilir. Hastaların işlemlerden sonra bol nemlendirici ve güneş koruyucu kullanmaları gereklidir.

PRP ile Leke tedavisi;

Melazma özellikle yüzde fazla güneş gören yanak alın ve çene bıyık bölgeleri gibi bölgelerde gözlenen bir leke hastalığı olup kadınlarda ve özellikle koyu renkli cilde sahip olanlarda çok sık rastlanmaktadır.Genetik faktörler güneş maruzıyeti gebelik dogum kontrol hapları ve fenıtoın gibi bazı ilaçların yol açabileceği bildirilmiştir. Son yıllarda PRP uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır. Melazma şiddetini azaltarak hasta memnuniyetini arttıran PRP mezoterapilerle de kombine edilerek çalışıldığında melanın yoğunluğunun azaltıldığı gözlemlenmiştir.

2 Haftada bir olarak 1,3 seans PRP uygulaması pigmentasyonu %80 azalttığı saptanmış ve 6 ay boyunca iyilik halinin devam ettiği gözlemlenmiştir. PRP seansları genellikle 2 hafta aralıklarla uygulanır. Kişinin ihtiyacına ve hastalığına göre ortalama 3-8 seans olacak şekilde planlanır. Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme için mezoterapi ile kombine edilebilir. Seanslar tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez olmak üzere enjeksiyonlara devam edilebilir.

PRP ve Eklem Tedavisi

Ameliyat sonrası onarım: Bazen ameliyattan sonra omuzdaki rotator manşet tendonu gibi yırtık bir tendonu veya ligamentleri onarmak için PRP enjeksiyonları kullanılır.

Osteoartrit (Kireçlenme): PRP osteoartriti olan hastaların diz, kalça gibi eklemlerine enjekte edilir. Yapılan az sayıda çalışmaya göre PRP enjeksiyonlarının osteoartrit tedavisinde hyaluronik asit enjeksiyonlarından daha etkili olduğu saptanmıştır.

WHATSAPP