Dolgu Nedir? Dermal Dolgu Uygulamaları
Dolgu işlemleri; volüm vermek, kolajen ve elastin üretimini uyarmak, hem sıkılaşmak ve hem rejuvenasyon amacıyla, hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit gibi ürünlerin cilt ve altına uygulandığı estetik işlemlerdir.
Dermal Dolgu Çeşitleri
Kalıcı Olmayan Dolgu; Hyaluronik Asit
Yarı Kalıcı Dolgu: Kalsiyum Hidroksiapatit, polikaprolakton (PCL) Sentetik Poliamid
Kalıcı Dolgular; Poliakrilamit Jel, Polidimetil Siloksan Yağ
Dolgular, kırışıklıkların daha kolay ortadan kalkmasını sağlar. Ciltteki bazı çukurluklarda dolgu ile giderir. Aynı zamanda dolgu,dolgun göğüs veya dudak görüntüsü sağlamak, yanakları kaldırmak, çene, jawline ve elmacık kemiklerini tekrar şekillendirmek amacıyla da kullanılabilir. En popüler dolgu maddesi hyaluronik asittir. Yan etkileri nadirdir ancak enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve morarma gözlenebilir. Dolgu ayrıca cildin altında küçük şişlikler yaratabilir.
Dolgularda sıklıkla kullanılan Hyaluronik Asit yaşayan tüm organizmalarda mevcuttur. Hücreler arasındaki boşlukların (ekstrasellüler bosluk) yaygın bir bilesenidir.
Hyaluronik asit dokuda düz zincirler halindedir.
Ortalama 1-2 gün içerisinde parçalanır.
Bu sebeple vücuda dışarıdan takviye edilmek için üretilen H.A içeren dolgu maddeleri çapraz bağlanma (Cross Link)ismi verilen bir teknoloji ile üretilir.
Çapraz bağlanma teknolojisi ve suda çözülmeyen jel kıvamı özelliğinde olması nedeni ile uygulanan alanda uzun süre kalması mümkündür. Çapraz bağlanma derecesine göre kalıcılık değişir ortalama 8-12 ay içinde vücut tarafından metabolize edilebilir. Çapraz bağlanma derecesi artarsa dolgu sertleşir.
Hyaluronik asit MonoFazik veya Bifazik olarak ikiye ayrılabilir. Bifazik olanda Çapraz bağlanmış ve bağlanmamış olanın bir arada olmasıdır. Günümüzde çoğunlukla monofaziktirler. Bifazikler hayvansal kaynaklı materyal taşıdığı için alerji riski yüksektir.
Hyaluronik asit dolgularının bir kaç özelliğine dikkat etmek lazım:
1- Konsantrasyon; Ortalam her ml de 20 mg olması istenir.
2- Monofazik bifaziğe tercih edilmeli
3- Elastik modülüs yeteneği - Enjetöre basma direncine göre akışı
4- Partikül büyüklükleri
5- Soğuk zindir gerekmez ama sıcakta bozulur.
6- BDDE oranı
Yarı Kalıcı Dolgular
-Kalıcılık süresi ortalama 3-5 yıl arası değişmektedir
-Yüzde Yanak, Burun, Nazolabiyal oluk, Çene ve elmacık hattında
-Vücutta Meme, Popo
Kalıcı Dolgular
- Endoprotez olarak adlandırılır.
- Dolgu kollejen hatlarıyla örülür. Bu süreç 45 günde tamamlanır
- Dolguları eritecek enzimler yoktu. Artık kullanımı terkedilmiştir.