Kök Hücre Tedavisi Nedir?

Kök Hücre Tedavisi Nedir?

Kök hücreler in vivo ve in vitro (hücre içi ortamı veya cansız ortam) olarak uygun şartlar altında kendi kendini yenileyebilen, özelliklerini kaybetmeden çoğalabilen ve farklılaşabilen hücrelerdir.

Kök hücreleri öncü hücrelerden ayıran en önemli özelliklerden biri, kök hücrelerin bölünmeler esnasında bir yandan öncü hücreye dönüşecek hücreyi üretirken, bir yandan da kendi yedeğini oluşturmasıdır. Bu olay asimetrik hücre bölünmesi sonucu oluşur ve kök hücre havuzunun yaşam boyu sabit kalmasını sağlar.

İnsan vücudunda yer alan tüm yapıların kökenini oluşturan ve kendi kendini yenileyebilen kök hücreler, pek çok hastalığın iyileştirilmesinde, hücre ve dokuların yenilenmesinde kullanılır. Kişinin kendisinden, uyumlu greft ve yağ dokusu alınıp özel bir cihazda çeşitli işlemler uygulandıktan sonra kişinin sorunlu bölgesine nakledilerek hastanın hasarlanan hücre, doku ve organlarının yenilenmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Kök hücreler farklılaşma özelliklerine göre sınıflandırılırlar

1) Totipotent 2) Pluripotent 3) Multipotent 4) Unipotent

1) Totipotent: Erkeğin spermi ile kadının yumurtası birleştiğine oluşan hücre (zigot) tek başına tüm organizmayı meydana getirebilecek genetik bilgiye ve güce sahiptir. İlk 4 gün içerisinde oluşan bu hücreler totipotent kök hücrelerdir.

2) Pluripotent: Döllenmeden sonraki 5. günden sonra oluşan hücreler vücuttaki tüm hücrelere dönüşebilme potansiyeline sahip olsa da; ancak tek başına bir canlıyı meydana getiremezler. Bu hücrelere ‘’pluripotent hücre’’ adı verilir.

Blastosist aşamasındaki embriyoda iç hücre kitlesinden elde edilirler ve embriyonik kök hücre adını alırlar. Proliferasyon kapasiteleri çok yüksektir.

Her 3 germ tabakasına da (mezoderm, endoderm, ektoderm) farklılaşabilirler. Ortalama 200 çeşit hücre tipine farklılaşabildikleri anlamına gelir.

3) Multipotent:  Pluripotent hücreye göre daha sınırlı sayıda hücreye dönüşebilme potansiyelleri vardır.

İçerisinde yer aldıkları germ tabakasına ait hücrelere farklılaşabilirler. Çok sayıda hücre tipine farklılaşabilmektedirler.

Yağ (adipoz) dokusundan elde edilen kök hücreler erişkin tipi multipotent kök hücrelerdir. Adipoz doku morbidite olmaksızın çok fazla

kök hücre elde edilmesini mümkün kılmaktadır

4) Unipotent: Yalnız 1 çeşit hücreye dönüşebilme kapasitesine sahiptirler.

G-Cell Yeni Nesil Kök Hücre Teknolojisi

-Mikro-greft (unipotent kök hücreler) (saçlı deriden alınan örnekler ) Saç terapilerinde

-Stromal vasküler fraksiyon (multipotent kök hücreler) (yağ dokundan alınan örnekler) Her türlü amaç için kullanılır.

WHATSAPP