Cildimizin sağlığı ve bakımında hangi kremler ne için kullanılır?
Doku Ödemini Giderici Kremler;
Bizmut subgallat, Hamamelis virginiana (witch hazel), tannik asit, çinko oksit ve Peru balzamı bu anlamda yaygın olarak kullanılırlar. Derideki ödemi alarak ve dokuları sıkılaştırarak etki ederler. Bu tür kremler özellikle pıhtılaşmış (tromboze) olgularında damarları büzme etkileri ile gayet etkilidirler.
Koruyucu Etkisi Olan Kremler;
Ciltte kaşınma,yangı,kızarıklık,pişik ve özellikle agresif işlemler uygulandıktan sonra (Mezoterapi,Dermapen vb.) Bu grupta tercih edilen maddeler; çinko oksit, sukralfat, alüminyum hidroksit jel, kalamin, kakao yağı, balık yağı, gliserin, kaolin, lanolin, mineral yağı, vazelin ve nişastadır.Güneşin zararlı ışın ve etkilerinden korunmak için yazın ve özellikle kışın da mutlaka UV faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.
Yara İyileşmesini Hızlandıran Kremler;
Yara iyileşmesini hızlandıran ve doku onarımını arttıran bu tür kremlerden sık olarak yararlanılmaktadır. Balık yağı, Peru balzamı,Madecassol içerisinde bulunan Centella asiatica bitkisinin ham maddesi sayesinde cildi onaran, yenileyen, yaraları iyileştiren bir etkiye sahip bir medikal kremdir. Özellikle yara, yanık, cilt lekeleri, sivilce izleri, çatlaklar tedavisinde kullanılır.Retinol A hücre yenilenmesi ve onarımı sağlar.D vitamini hücre onarımı ve cilde koruyucu bariyer sağlar.Provitamin B5 (pantotenik asit) cildin en dış katmanındaki yağ hücrelerinin sentezini arttırarak koruyuculuk görevi görebilir. Hücrelerin yenilenmesini de sağlayabilir ve böylece yara iyileşmesini hızlandırabilir.Hamamelis virginia akne ve sivilcelerin özellikle giderilmesinde ve lekelerde faydalıdır.
Kortizon içeren kremler;
Kortizonlu ilaçlar, insanda böbrek üstü bezlerinden salınan kortizol adlı hormonun sentetik olarak üretilmesi ile elde edilirler.Cilt hastalıklarında büyük bir bölümünde(özellikle egzamalarda) kortikosteroidlerin(kortizonların) krem, pomad ve losyon formları kullanılmaktadır.Bu kremler cilde sürülerek kullanılır, ciltteki kızarıklık şişlik, kaşıntı gibi çeşitli hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.Uzun süreli kullanımda cilt renginde değişiklik,ciltte incelme gibi yan etkileri olabilir.
Kortizonlu kremler genellikle şu cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılır;
Egzama
Sedef hastalığı
Kontakt dermatit
Ciltte döküntü
Pişik
Böcek ısırmaları, sokması
Makatta, vajinada kaşıntı
Hemoroid (Basur hastalığı)
Seboreik dermatit (kafa derisini, yüzü, kulakları ve gövdeyi etkileyen bir cilt hastalığı)
Kortizon içeren kremlerin doğru miktarda kullanımı için en pratik yöntem; 1 parmak ünitesi tanımıdır.
Böcek ısırıkları ve sokmaları , pişik veya kontakt dermatit gibi cilt hastalıkları için muhtemelen sadece bir hafta kadar kortizonlu krem kullanmak gerekir.